sigla spp

Serviciul de Protecţie si Pază

România, Bucureşti, Sector 5, Palatul Parlamentului, Corp B3,
Calea 13 Septembrie, Nr. 1-3, Cod poştal 050711
Tel: 021 - 408.10.21; 021 - 408.13.20;
Fax 021 - 408.11.01;
E-mail: relatii_publice@spp.ro

Misiuni interne

Persoanele îndreptăţite să beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror pază se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Serviciul de Protecţie şi Pază poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forţele şi mijloacele destinate prin lege protecţiei demnitarilor străini, pe timpul şederii lor în România, la cererea acestora, contra cost.

Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei stabiliţi prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la cererea acestora, contra cost, iar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi altor persoane în aceleaşi condiţii.

Misiuni ONU

Din 2004, ONU – Departamentul Siguranţă şi Securitate a semnat un Memorandum cu Guvernul României, prin intermediul Serviciului de Protecţie şi Pază, pentru asigurarea protecţiei demnitarilor acestui organism internaţional care îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţii din Sudan si Afganistan.

Prima misiune a SPP a început în Sudan, în anul 2004, când au fost trimişi în teatrul de operaţii 11 militari. Aceştia aveau sarcina de a asigura protecţia demnitarilor ONU aflaţi în misiune diplomatică în Sudan.

De atunci, Serviciul de Protecţie şi Pază a dislocat 25 de grupuri de protecţie a demnitarilor ONU, 300 de cadre ale SPP executând până în prezent misiuni în teatrele de operaţii din Sudan, Afganistan şi Siria.

În prezent, 36 de militari SPP desfăşoară misiuni de protecţie în ţările mai sus menţionate.

Afganistan – din anul 2005 şi până în prezent, Serviciul de Protecţie şi Pază a dislocat zece grupuri a câte 12 militari ce au asigurat misiuni de protecţie a demnitarilor în această ţară.

Sudan – din anul 2004 şi până în prezent, paisprezece grupuri de protecţie au desfăşurat misiuni în această ţară. Astfel, în perioada 2004 – 2006 un grup format din nouă militari ai SPP au executat misiuni de protecţie în această zonă, numărul lor crescând la 12 de persoane în perioada 2006 – 2007. Oficialii ONU au solicitat în anul 2007 suplimentarea grupurilor de protecţie în acest teritoriu, astfel încât numărul cadrelor SPP s-a extins la câte două echipe de câte 12 persoane, care au executat anual misiuni în Khartum şi Darfur.

Echipele SPP trimise în misiune şi-au îndeplinit de fiecare dată sarcinile cu succes, astfel încât demnitarii aflaţi sub protecţia lor au putut să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime, în unele dintre cele mai periculoase şi provocatoare zone din lume.

NATO

Summit–ul Alianţei Nord Atlantice a fost cel mai mare eveniment politic al anului 2008, care a atras atenţia întregii lumi asupra României. Înregistrând o participare de aproximativ 4.000 de delegaţi şi peste 10.000 de jurnalişti, organizarea şi desfăşurarea acestei reuniuni a necesitat cele mai complexe măsuri de securitate şi administrative luate vreodată în ţara noastră.

Pe timpul Summit–ului NATO, circa 35.000 de persoane din cadrul MAp, MAI, SPP, SRI, SIE şi STS au participat la asigurarea măsurilor de protecţie şi securitate necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului.

Directorul Oficiului de Securitate al NATO, Michael Turner Evanoff, a declarat la încheierea evenimentului că summit–ul de la Bucureşti a fost un succes în ceea ce priveşte sistemul de securitate şi a asigurat că numărul mare al forţelor de ordine a fost normal pentru o întrevedere de asemenea anvergură. Evanoff a susţinut că este probabil cel mai reuşit summit pe care l–a văzut în cei 23 de ani de carieră şi a apreciat autorităţile române pentru organizarea foarte bună în ceea ce priveşte sistemul de securitate. „Succesul acestui summit a plasat România pe hartă”, a concluzionat oficialul NATO la finalul declaraţiilor de presă.

De altfel, experienţa organizării măsurilor de securitate ale Summit–ului NATO sub coordonarea Serviciului de Protecţie şi Pază a fost fructificată la începutul anului 2009 sub forma unor schimburi de experienţă realizate cu omologi din Germania şi Franţa, ţări care au găzduit lucrările ediţiei din acel an a Summit–ului NATO.